Tuesday, February 17, 2009

Kaur: Tartu Maratoni aeg 4:56, koht 1694

Raiko sissekanne hakkas kuidagi nii hullusti - et läbi ta nüüd ongi. Tegelikult on alles kõik ees. See oli esimene maraton, mis tehtud ja spordiklubi hakkab ju alles hoogu sisse saama. Sel talvel veel Estoloppetil kolm maratoni - 22.02 Tallinna Maraton (vaba); 01.03 Viru (klassika) ja 08.03 Haanja (klassika). Kevadel läheme SEB jooksumaratonile.. ja kui Uri osavalt promo teeb, siis tuleks ka rulluisumaraton ette võtta. Kevadiste plaanide tegemisega on muidugi veel aega - pigem siis Tartu Maratoni elamustest.

mina vasakul näitamas viletsat e. kõikuvat klassikastiili

Üldinfo on veidi lahjem kui Raikol, sest kusagil mõni km peale Kuutse TP-d kaotasin pulsikella.

Distants ametlik: 63km
Brutoaeg, ametlik: 4:56:48
Netoaeg: ca 3min kiirem (Lauri peaks teadma, palju kulus aega stardijoone ületamiseks
Kaotust võitjale: 2h ehk 67%
Keskmine kiirus 12.7 km/h e. 4:42/km
Pulss: kuni Kuutseni oli keskmine 152.. edasine on teadmata
Kukkumisi: 1 - kuskil viimase 10km sees, kui tegin 0 libisemisega kõrvalrajal meeletu pingutusega möödumist. Kümnesest grupist mööda saanuna käisin aga täitsa lamedal kuidagi küllili - nõrkus vist :) Tulemusena tuli kaks korda samast grupist mööda punnida.

Ettevalmistused
Suuskade määrimise otsustasin nii endal kui Kristiinal ise ära teha, kuna isa oli kunagi muretsenud määrderaua ning omajagu on meil kodus ka määrdeid. Libisemiseks mingeid pulbreid alla ei pannud - krundi panin mingi Sinisega (see nii pidavat käima) ja sinna peale punast TOKO HF määret. Pidamist käisime juurde ostmas, sest konkeetsete olude jaoks õiget asja nagu polnud. Alla läks kruntmääre rauaga ja sinna peale Swixi VR40, siis VR45 ja kõige peale veel paar kihti VR40-t (loogika, et VR40 on värskel lumel -2..-8; ja vanal -4..-12 ja VR45 on värskel 0..-4, aga vanal -2..-8).
Määrimisel eelnes veel paberiga pidamisala määramine, sest varem olin seda alati teinud tunde järgi. Nüüd aga ei julenud tunnet usaldada. Stardis testides avastasin muidugi, et määret on veidi liiga pikalt ja kraapisis 2-3cm pidamisala lühemaks. Tulemus selline - et suusk pidas täitsa hästi kogu maratoni ajal kuid libisemine polnud just kõige etem. Samas - enamasti oli libisemine teistega samas klassis, niiet kurta ka pole. Seal kus sai, võtsin tõuse pea otse kõrvalrajalt ning libisedes üritasin uuesti keskmistele radadele tagasi pääseda - äärmistel radadel polnud mingit libisemist.

Varustus
Visu racer suusk, mis kirjade järgi oli laskesuusatajate võistlusmark (reklaam noh). Sisult siis uisutehnika suusk, mille ma olen klassikasuusana kasutusele võtnud. Iseloomustuseks on kehv libisemine :); kaikad- mingid tundmatud 30% carbon sisaldusega;
Seljas - soe pesu, peal suusadress ning lisaks veel vest. Peas müts ja kõrvadele tõmmatud kaelarätt. Riideid oli vist liiga palju, sest alguses hakkas maru palav, siis hakkas veidi jahe ja hiljem oli okei.
Rajale võtsin 2 snickersit, 200g rosinaid, 0.7l spordijooki, ühe müslibatooni, kaabitsa, korgi ja kaks pehmet pidamismääret igaks juhuks kui rada jäiseks peaks kiskuma. Snickersid said söödud ja olid vägagi omal kohal, rosinaid ei viitsinud taskust noppida; spordijooki jõin alles finišis; müslibatoon ja määrded jäid puutumata.


Maraton
Stardis oli ilge mäsu ning oma grupist stardijoone ületamiseni võttis aega veidi üle 3 minuti. Maratonil loeb siiski brutoaeg - kes kõrget kohta rihib peab kohe stardis trügima hakkama. Tagant startides on see jama, et esimesele tõusule jõudes on kõik kohad kääri tatsavaid inimesi täis ning sellele järgneval laskumisel peab muidugi sahka laskma - sest kõik teevad seda ja tühja rada, kus libiseda pole. Stardist esimese laskumiseni sõitsime Hennoga koos, aga siis sai selgeks, et selles möllus koos sõitmine ei õnnestu. Kord oli tema ees, kord mina - sõltuvalt raja liikumiskiirusest. Tuli minna oma teed või õigemini pealesunnitud teed/tempot.

Matu TP 12km - 1:00:52 (koht 2388)
Alguse tempot võiks kirjeldada pulss 130-135 ehk sai liigutud üsna rahulikult. Enesetunne oli väga hea. Enne Matut läks veidi hõredamaks ja pulss läks ka kõrgemaks. Kusagil 4-5km paiku oli raja ääres üks verise näoga õnnetu naisterahvas - võttis päris valvsaks. Üldse oli esimestel kilomeetritel päris palju katkiseid suusakeppe - mis ei pruugigi ju enda rabelemise viga olla, mul astuti ka üks kord suusaga suusakepi kulbile.
Võibolla oli viga, et selles vahepunktis juua üritasin - ümberringi oli kõva tunglemine ja see võttis päris palju aega. Oleks pidanud punktist läbi sõitma ja vöölt oma joogi võtma.
Keskmine kiirus 11.82 km/h

Ande TP 23km - 1:52:08 (koht 2127)
Matu-Ande aeg 0:51:16 (koht 1758). Kilomeetrid ikka lendasid ja tunne oli suurepärane. Harimäelt laskudes pidin sooritama ühe meeleheitliku hüppe, sest otse minu ees sõitnud noormees lendas uppi. Pääsesin siiski :) TP-s võtsin suusad alt, sest arvestades Matu kogemust tundus, et nii saab kõvasti kiiremini. Äkki saigi?
Keskmine kiirus 12.87km/h

Kuutse TP 32km - 2:35:29 (koht 2027)
Ande-Kuutse aeg 0:43:21 (koht 1947). Enesetunne oli ikkagi väga hea. Veidi hirmutas, et pagan - kui nii hea on, millal see õudne surnut punkt siis saabuda võib. Kaks kilomeetrit enne TP-d otsustasin ära süüa ühe Snickersi, et kohe-kohe saab juua ja suhkru alla loputada. Snickersi söömine käis võibolla terve kilomeetri vältel, sest tööd teha ja süüa korraga on päris tüütu.
Keskmine kiirus 12.38km/h

Peebu TP 39km - 3:10:36 (koht 1952)
Kuutse-Peebu aeg 0:35:07 (koht 1580). Veidi peale Kuutset avastasin, et randmelt on kadunud kell. Korraks käis peast läbi ka mõte, et pöörduks tagasi ja asuks otsima kuid samas tundus see üsna lootusetu mõte. Edasi, ainult edasi! Ootasin ikka seda surnud punkti, aga Snickersist tuli vist hoopiski jõudu juurde ning midagi kohutavat ei saabunud. TP-s sõin ja jõin igasugu asju (puljong, soolaleib, kurk, spordijook, mustikasupp).
Keskmine kiirus 11.96 km/h

Palu TP 46,6km - 3:43:25 (koht 1868)
Peebu-Palu aeg 0:32:49 (koht 1583). Veidi enne TP-d sõin teisest Snickersist poole, sest ramp libises käest :) TP-s kiired joogid-söögid ja edasi
Keskmine kiirus 13.89 km/h

Hellenurme TP 53.5 - 4:14:55 (koht 1791)
Palu-Hellenurme aeg 0:31:30 (koht 1374). Maraton pidi tegelikult peale hakkama Kuutse TP-st. Ning kellegi, kas Olle või Mae soovituste järgi, pidi Paluni sõitma energiavarudega. Palust alates üritasin teadlikult tempot tõstma hakata. Kuid mingil hetkel tekkis kerge hirm, et äkki pingutan üle. rahustasin veidi tempot ja mõtlesin, et lõpus jõuab veel uhada küll. TP-s sõin rosinaid, kurki, leiba soolaga ja jõin puljongit ning 2 topsi spordijooki.
Keskmine kiirus 13.14 km/h

Elva FINIŠ 63km - 4:56:48 (koht 1694)
Hellenurme-Elva aeg 0:41:53 (koht 1129). Viimased 5-6km tundusid ikka paganama rasked. Löfbergs Lila aitas ehk isegi kõige rõvedamast üle - et tasub ikka kohvi juua! Kõige hullem oligi rajatult kõrvalrajalt ilma libisemiseta mööda trügida. Aga tingimused olid kõigil ühesugused ja kuna mingit jaksu siiski oli, siis tuli pressida.
Keskmine kiirus 13.6 km/h

Kokkuvõtteks:
Kõige pessimistlikum lootus oli sõita alla 6h. Optimistlik lootus oli sõita 12km/h nagu trennis ehk ajaga 5.15... aga kuidas sa sellise spekulatsiooniga rajale lähed, kui oled teinud sellise kiirusega 28km trenni. Kolmkümmend viis kilomeetrit vähem kui maratonil? Pealegi - 11 aastat tagasi sõitsin ajaga 5.29. Kuigi olin siis 16, arvan, et üldfüüsiline oli tol hetkel parem. Nii kiiresti ma vähemasti küll hetkel kuidagi joosta ei suudaks, kuid siis jooksingi kiiresti pigem lühikest kui pikka maad (1km - 2.45; 3km '98 sügisel 9.40). Järelikult läks ettevalmistus ja maraton korda. Lootused/ootused said ületatud ning oma 11 aasta tagune tulemus üle poole tunniga purustatud.
Meeldiv on ka see, et järgisel aastal on võimalik ehk veidi eest poolt startida ning siis saab alguses ka veidi rohkem sõita - mis eeldab muidugi trenni tegemist. Aga Hei! Selleks me siin olemegi!

No comments:

Post a Comment