Monday, March 23, 2009

Lauri: Kõrgmäestiku laager

Saabusin just Gruusiast, Gudaurist suusatamast, te pole seal vist käinud.... Vaheldusesks murdmaa suusatamisele lisan vahele ka natuke mäesuustamise teemalist juttu.


Kui elektrit polnud, sai tippu "taksoga"

Ühesõnaga toimus meie selleaastane suusareis pisut ekstreemsemasse suusakeksusesse kui seda on Alpid või Skandinaavia. Laskumata liiga kõrvalistesse detailidesse läks ettevõtmine täiega asja ette ning oli kõigele lisaks ka veel odav. Ühe inimese kulu tuli ca 7 200 EEK-i, arvestatdes, et kõik tarvilik varustus sai koha pealt ostetud/laenutatud. Sellele veel otsa terve nõlv puutumata lund!


Loomulikult oli mul käe peal kaasas ka mõõtmistehnika, nii et saan lugejani tuua ka mõned huvitavad andmed. Näiteks oli kõrgeim tipp, kuhu liftiga saime 3001 m kõrgusel (tiheda lumesaju tõttu oli 3200 m kõrgusele viiv lift suletud). Keskuse madalaim punkt oli 1991 m kõrgusel. Kõrguste vahe üle ühe kilomeetri on päris imposante ning seda sain tunda, kui tipus olles iga liigutuse tegemisel pulsi 190 peale ajas (see on hinnanguline, kuna pulsi mõõturi jätsin koju). Huvitaval kombel et viimasel päeval, aga alles siis tabas mind miski kõrgusehaigus. Liftiga 2700 m peale jõudes tundsin, kuidas pilt hakkas virvendama ja jalg ei kandud enam, nii ma siis viskasin/ kukkusin pikale lumele mõneks ajaks. Puhanud paar minut proovisin püsti tulla, aga jalg ei kandud, lõpuks peale veel oma viite minutit hinge tõmbamist ukerdasin ikka alla, aga eelmiste päevade tunnet enam tagasi ei saanud.


Piirivalvurite spordipäev

Tavaliselt saab peale suusreisi jagada fotomeenutusi meeldivatest hetkedest,Sprotti blogi kirjutajana, pean vajalikuks ära tuua ka paar informatiivset graafikut. Näidissõiduna tulime alla kõige kõrgemast võimalikus tipust ja kihutasime peaaegu otse joones alla. Olnuks me kasutanud ette nähtud radasi, oleks ilmselt distant olnud oma kilomeetri jagu pikem ning ajakulu suurem. Näiteks ühe otsa, mille tegime madalamalt tulime alla ca 17 minutit( siia sisse kulus küll ka oma 5 kukkumist ja palju lumes sumpamist).



Kokkuvõte:
Max kõrgus 3001 m
Min kõrgus 1991 m
Aeg: 12:33
Keskmine kiirus 23,6 km/h




Kokkuvõtvalt soovitan seda keskust kõigile, kes tahaks sõita peamiselt Off-Pist'i ja ei hooli suurt korralikult hooldatud radadest. Väljaspool radasid sõitmise teeb eriti lahedaks ka asjaolu, et seal ei ole üldse puid ning lumi on paksem kui mu suusakepi pikkus (1,25 m).


Eestis võiks aga lumi nüüd kiiremas korras ära sulada, sest suusatamisest on mul selleks talveks küllalt. Eelmine nädal sai ka juba botassed välja otsitud, et alustada uut hooaega, mai kuus ju eesmärk joosta 23 km Tartu jooksumaratonil!

4 comments:

  1. Päris pull! Mis mäest alla tulles 2. kilomeetri lõpus juhtus - kiirus 50 pealt suht ruttu peaaegu nulli.

    ReplyDelete
  2. Tegi sellist pea-ees-hange trikki?

    ReplyDelete
  3. Seda trikki oli seal imelihtne teha, kallutad vaid natuke ette ja kohe suusk paksus lumes kinni ning edaspidi salto tehtud. Pärast vaja vaid tagasi suusale järele ronida.

    Tegelt oli seal aga laugem maa ja väike puhkehetk eelnevast kiiremast sööstust

    ReplyDelete