Friday, March 6, 2009

Kaur: 45min vabastiili

Käisin eile Pirita suusaradadest rõõmu tundmas. Kevad tuleb muidugi suure hooga ja lumi sulab, kuid just enne soojade ilmade algust sadas maha korralik lumeports, mis lubas sel talvel esimest korda sõita sisse rajad ka teispool Pirita jõge. 3.2km peal ühtegi suurt tõusu pole, väiksemaid siiski mõned on, kuid üldiselt on tegemist suhteliselt tasase maaga. Suusanaudingut see kindlasti ei vähenda ja mis peamine - vaheldus. Ei pea uhama muudkui seda üht sama ringi. Kuigi tegelikult peaks tundma kaasa hoopiski Tartus harrastavatele - Tähtvere suusapargi max. pikkus oli vist poolteist kilomeetrit? Ja ega Nõmme olukordki parem ole olnud - pikalt-pikalt oli nõmmel vaid 1.3km ring, mis alles peale Tartu Maratoni 2.5km pikkuseks kasvas. Aasta esimesed suusatamised sai tehtud küll Nõmmel ent nüüd pole sinna pea kolm kuud jõudnud. Peaks ehk läbi hüppama ja enne suurt sula veel Harku ringi proovima.

Lumeinfo Pirita leheküljel on paaril viimasel päeval inimesed käinud välja oma trenni pikkust ja intensiivsust. Päris palju on selliseid, kes sõidavad üle tunni ning kiirus on ka päris suur mu meelest - üks ring ca 15 minutiga. Mõned muidugi ütlesid, et teevad sellist sõitu ilma Ambrose mäge võtmata. Siis kui mul veel pulsikell oli, siis jäid ringi ajad sinna 18-20 minuti kanti, kus 18min oli päris kiire ja 20min enamvähem mõistliku pulsiga (koos Ambrose mäega). Eile siis mõtlesin, et vaatan kaua uisuring aega võtab. Ilma Ambrose mäeta ca 13 minutit. Aga tegelikkuses oli see vastik uhamine ning mõistlik olekski vahemik 15-20 minutit. Mis mu jutu point on - ennem arvasin, et mingid jube kõvad mehed käivad seal lumeinfos praalimas (milliseid seal ka muidugi oli), aga tundub et enamus on siiski sellised tavalised - nagu meiegi.

Haanja maratoni profiil

Nüüd jääb veel küsimus - mida paganat teha Haanja maratoniga. Huvi pärast peaks seda sõitma minema, aga suusavõistluse motivatsiooni hävitas eelnenud haigusvimm. Samas kibelen küll kogu aeg rajale, ent terve mõistus muudkui koputab, et ülepingutamisest pole mingit kasu. Ka peale eilset trenni oli kerge hirm see, et äkki tegin jälle endale liiga.

Mis veel pulssi puudutab, siis peaks ikkagi saama oma treeningpulsi palju madalamale kui ta enamasti on. Selline rahulik treening peaks olema ikka pulsiga ca 140, mitte üle 150 nagu ta enamasti oli. Ja pulsijutu ning ka sissekande lõpetuseks siis muidugi fakt, et kui pea on loll ja oma keha ei tunneta, siis tuleb ikkagi kindlasti pulsomeeter muretseda - siis on randmel vähemasti seade, mis treeningu käigus keha võimeid adekvaatselt "kommenteerib".

No comments:

Post a Comment