Thursday, September 3, 2009

Lauri : Püünis maru

Eile õhtuks prognoosis ilmajaam Püünisse 11 m/s tuult. Et mitte asjatult aega kaotada ja otse töölt spotti sõita, viskasin juba hommikul kogu kama autosse ja katusele.

Pool neli lugesin surfifoorumist
02.09 15:24:08 est1881: Püünsis puhub täiega, 5,4 on liiga suur puri

Seega oli selge, et sellest suuremad kaasavõetud purjed on täna kasutud, õnneks siiski on mul 5.0-ne.

Hämmastavalt polnud liiklusega mingit probleemi ja jõudsin Püünsisse kolmveerand kuueks kohale. Laht oli rahvast täis. Jällegi tsitaat foorumist:
02.09 22:38:54 festival: Täna oli Püünsis selline olukord, et autosid oli vähemalt 90, lohesid korraga peal 15 ja purjeid enam vähem 30 kui mitte rohkem.



Rigasin kiirelt oma kama üles ja veele. Kuid tõmbasin mastiliigi liiga peale, nii et purje ülemine osa laperdas ja selle asemel, et puri tuult kinni hoiaks ja kiirust koguks, lendas üleliigne tuul ülevalt välja ( need voldid on head sel juhul kui tuul purje jaoks liiga suur on, siis on see kasulik, et osa tuult purjest välja lastakse, muidu ei jõuaks purje kinni hoida ja sõidu rõõmu poleks). Lisaks tuli täie laksu peal millegi pärast jalaaasa kruvi lahti. Suunasin end kaldale, kust laenasin kruvikat, et kruvi kinni keerata ja lasin alt mastiliiki järgi nii, et puri oli ühtlaselt sirge ja voldid olid väljas. Läksin tagasi veel ja vahe oli kohe märgata - laud sai paugust hoo sisse ja glisseerima. Kahju et kella maha jätsin, sest kiirus kasvas nii kiireks, et mingi hetke hakkas kergelt hõre seest juba, kindlasti võis tegemist olla ka rekordi lähedase või üle selle kiirusega.

Millegi pärast oli aga paremal halsil sõit eile kuidagi väga mannetu (halsiks nimetatakse purjetamises sõidusuunda. Kuna surfarid sõidavad külge ees ja tuul puhub seljatagant purjesse, siis paremal halsil sõites on parem käis ees ja vasakul halsil sõites on vasakkäis ees). Kui parema halsiga tõmbas kohe käima ja kiiruse üles saamise ning selle hoidmisega polnud mingit probleemi, siis vasakuga oli kõik vastupidi, väga raske oli kiirust koguda, pidin selleks kõvasti allatuult sõitma ja siiski ei pruukinud piisavalt käima saada, et endine kõrgus saavutada. Siiski võib eilset 2tunnist sessi väga õnnestunuks lugeda. Peale kiiruse sain ka terve varustusega koju, vähemalt kaks venda sõitsid eilsele 10 cm madalama veetaseme tõttu madaliku ja/või kividel ja murdsid oma uimed.

No comments:

Post a Comment