Sunday, April 25, 2010

Sprottt: 2010 I Xdream'i etapp

Etapi toimumiskohaks oli määratud Saku. Kes ümbruskonda tunneb, see teab, et seal samas kõrval on Männiku karjäärid ning Kaitseväe polügon jm õppeotstarbel kasutatav maastik. Tallinnas aega teeninuna tulid nii mulle, Raikole kui Laurile mitmed kohad vägagi tuttavad ette. Pealegi on sinna kuskile maetud ka tõend selle kohta, et Madis oli kunagi poissmees ning võimalik, et kuskil karjääri-järve põhjas on mõni kadunud hing. Selline maastik. Xdreamiks tegelikult vägagi sobiv, sest seal oli tõesti kõike - raba, metsa, muda, kraave, vett, risu, liiva, s**ta, sodi, munakivi suurust killustikku, kalamehi, sukeldujaid, kevadenautlejaid, kepikõndijaid, lihtsalt pühapäevaseid vorstigrillijaid.. ning täna veel lisaks meeletu kogus seiklusjanuseid sportlasi.

B-raja start anti nagu ikka 10.20. Kuid ei saanudki meeletu tropina minema tormata. Oli hoopis kilekott, mida lahti kangutades pudenes jalgpallistaadioni kunstmurule ca 6x10 suurest tükist koosnev puzzle. See oligi võistluse kaart. Lisaks sellele oli ka 3 väiksemat kaarti - igale võistlejale üks... kuid ainuke kaart, kus punktid peal, oli puzzlest. Seega tuli see kokku panna ning punktid oma kaartidele ümber kanda. 13 minutit peale starti saime me ratastel staadionilt minema.. meeldiv algus igatahes. Meeletu mass (B-raja stardis peaks olema ligi 170 meeskonda ehk ca 510 sportlast) oli tõmmatud pikaks haneriviks. Oleks võinud alguses teha ka sellise valiku, et puzzle kokku panna ja liikuda edasi järgmistesse puntkidesse, ning alles seal kopeerida kõik punktid kaartidele. Võibolla oleks aega võitnud ning poleks sattunud peenikesel metsarajal troppi.. Kuid kindla peale minek oli kõik punktid alguses oma kaartidele kanda, puzzle kohtunikele anda ning asuda teele.

Peale esimest puntki ragistasime 200m läbi metsa, et jõuda vähe tahedama tee peale, kus reaalselt ka rattaga sõita sai. Esimene, teine ja kolmas punkt tulid väga lihtsalt. Neljandasse punkti jõudmiseks valisime otsetee, mis tähendas kõvakatteta teed... mis oli hoopiski krossirada. Rattale omast kiirust seal arendada ei saanud, osa maast tuli üldsegi ratast käe kõrval lükates läbida. Pulss ronis kõrgele... 161.. 166.. 168. Järgmisse punkti otsustasime liikuda mööda tahedamat teed.. ja pulss langeski, Tagantjärele pilku kaardile heites tundub siiski, et võibolla poleks pidanud asfaldile ronima. Tegime ca 1,5km ringi ning siis jõudsime kohta, mis jäi eelmisest punktist otse tulles ca 500m kaugusele.. muidugi oleks see 500m olnud palju raskemini läbitav ja oleks ehk hilisemas võistluse faasis energiavarude mõtlematu kulutamise tõttu end rohkem tunda andnud? Meie valitud tee järgmisse punkti, kanuu vahetusalasse sai siis nii läbitud, et tee oli jalgadele kerge kuid mitte kõige otsem.. kiiruseid ei oska teistega võrrelda...

Kanuu etapid on meile alati nuhtluseks olnud. Teised lihtsalt liiguvad meist veel kiiremini. Kanuu veab pidevalt kiiva ning liikumistrajektoori otseks seadmine nõuab hullumeelset pingutust. Oli tugev küljetuul ning otse liikumise valemiks sai see, et tõmbasime kõik aerudega ühelt poolt. Vasak käsi ei tahtnud enam sõber olla ja mõtles alla andmisest, kui võetud olid kanuuga esimesed kaks punkti. Teel kolmandasse hakkasid meile vastu tulema kanuud kahe meeskonnaliikmega. Tundus kahtlane. Viskasime pilgu kaardile ning sai tahtud otsust, mida tegid vist veel paljud teisedki - kanuuetapi punktikorjaja jätkab joostes. Kanuu pöördub tagasi ning taaskohtumine toimub punktis kuus. Tulemas oli veidi üle viie kurnava jooksukilomeetri. Jooksmiseks isegi tahet oli ning teel olles sai selgeks, et tegelikult ei peaks me kohtuma mitte kuuendas puntkis, vaid kohtuma vahetusalas või selle juures teistpool veekogu. Ent neist mõtteist märku anda ei saanud kuidagi. Kanuust lahkusin 1:21 peale starti, 1:51 olin kohtumispaigas. Keda polnud oli Raiko ja Lauri. Aeg tundus lendavad.. tunne oli, et möödas on juba 5 minutit sellest ajast kui sinna saabusin. Tegelikult aga tõmbasin veidi hinge ja jooksin teisele poole küngast - koht kuhu ma ei näinud ning tõenäoliselt ainuke koht, kus nad olla said. Sealt asusime 1:54:30 uuesti kolmekesi teele... seega tegelik viivitus vaid 3 minutit.

Kanuu analüüsiks... Joosta tuli ümber veekogu, mis tähendas veidi üle 1km pikkuse haagi tegemist. Kui kanuus oli keskmiseks kiiruseks (sh. punkte võttes) üle 9min/km (9.49, 9.19, , siis joostes oli kiiruseks ca 6min/km (5.07, 5.45, 5.20, 5.12, 7.13). Googlist linnulennult mõõtes, oleks samade punktide läbimine ning uuesti 6 juurde aerutamine olnud 3,5km pikkune teekond. Ajaliselt oleks see aega võtnud sutsu kauem kui jookstes. Kui kohtumispunkt oleks olnud vahetusala läheduses, oleksime ajaliselt rohkem võitnud. Kokkuvõttes õnneks siiski ei hävinud.. Lihtsalt mul võttis küll veidi keti maha.. aga mõne aja pärast jõudsin taastuda.

Järgnes lisaülesanne liivakottidest torni ehitamisega ning peale seda oli valikpunkt. Hakkasime liikuma rattaga 3km kaugusele jääva punkti suunas ( siis oletasime, et on 3,5km), kui möödusime kaardil punktist, kus oli 400-500m metsa sees jalgsi võetav punkt. Tundus lähemal, vastu tuult oli rattaga vändata vastik ning rappa ma jooksimegi... Teelt punkti ja tagasi võttis meil aega 14 minutit. Rattaga oleks sealt metsa põikamis punktist olnud edasi-tagasi 5 km.. Arvestades meie rattaga aretatud keskmist kiirust 20km/h, oleks ratas meil võtnud 15 minutit. Suhteliselt sama seis... välja arvatud see, et rabas liikumine oli räme - iga samm vajus põlvini mutta, kust tuli jalga välja sikutada.... pole just säästupirni moodi energiatarbimine.

Järgmise punkti, nr 15 leidsime kiirelt ja kergesti. Samuti läks lobedalt ka punktid 16, 17 ja 18. Punkt 19 tegime vist miniatuurse vea, sest mingid oranž-sinised särgid olid meist enne 19ndat taga kuid peale seda ees. Põrutasime läbi metsa ja tegime miski tiiru. Punktid 20-21 olid enam-vähem heas tempos. Siis läks nuga nüriks...

Lisaülesanne - kaeviku jooks. 3:20 kuni 3:32.. ca 1,5km. Kuid kaevikus.. kus ainus vaheldus vaatele olid eeljooksja tossud ning kännud. 12 minutit tundus raudselt 5 minutit pikema ajana.

Lisaülesande lõpus tõmbasime makku energiageeli, mis oma magususes oli tõesti nii mõnus, et oleks üht säänset kommi veel taht. Kuid vaja oli läbida hoopiski 2km joostes. Tempo tuli keskmiselt 7min/km.. Olla oli hea, sest lõpuni jäi veel vaid 2 rattapunkti...

... mille me läbisime ilma eriliste vigadeta.. Ühes kohas, kus oleks võinud rattaga sõita, läksime jookstes. Selle 600m lõiguga oleksime vast ühe koha võrra tõusnud, muud polekski juhtunud.. Seega pole hullu..

Finišeerimisaeg 4:21:48. Esialgses lõpuprotokollis platseerusime kohale 35, mis oleks meie jaoks siiani parim tulemus... kuid kunagi ei tea, kust veel mingi hoop võib tulla. Enda meelest tegime küll kõik korrektselt, aga äkki jäi mõni punkt võtmata või võtsime valesti? Loodetavasti siiski mitte.

6 comments:

  1. Ma lisaks veel, et rattasõit Männiku karjääris oli senistest etappidest ärevaim. Sinna peaks kindlasti veel minema krossi sõitma.

    ReplyDelete
  2. Täna hommikuse seisuga oleme tõusnud 34. kohale!

    http://www.xdream.ee/tul/10_i_saku/web/results.htm

    ReplyDelete
  3. Mis valetad, hommikul just ütlesid, et sina küll ei kujuta ette mingi 8 tundi igast erinevate asjadega ringi mütata :)

    ReplyDelete
  4. a see oli ainult 4.5h ju ! :)

    ReplyDelete