Thursday, August 27, 2009

Lauri: Topu laager

Enne Sprtottide klubi asutamisi sai kunagi Tartus kolmeliikmeline ( Mina, Elms ja Iff) surfimeeskond Team Tüng tehtud. Nimi tuli asjaolust, et siis alati kui Tartust Võrtsjärvele, Saadjärvele või Peipsile sai mindud, oli tuul vaibunud... tüng.

Üleeelmine nädalavahetus (15-16 aug) tegime Iffiga Topul Tüngarite laagri. Laager sattus täpselt kokku esimese Starboardi poolt initsieeritud Ülemaailmse purjelaua sõidu päevaga (16.08). Asja idee on selles, et palju surfarid alustavad oma sõprade kõrvalt kellega kunagi juhuslikult randa on kaasa mindud. Sel päeva võiks siis kõik surfarid veele minna ja oma lähedased kaasa võtta, et saaks veel rohkem surfareid... Toomas Lunge oleks ehk võinud selle päeva puhul laulda Justamenti igihaljast laulu uue sõnadega.... vesi tuleb katta surfaritega ja aina uute surfaritega.....

Topule jõudsime laupäeval keskpäevaks, selleks ajaks oli sinna veel oma mõnekümne surfari kandis kogunenud. Kuna tuul polnud just kõige tugevam, sai üles rigatud oma suurim 6.7 m2 puri. Kuid sellest jäi väheks. Need kellel olid seal suuremad peal, 7 m2 ja suuremad, said käima ja ka pikalt glissata.




Kui päeval suurt surfata ei saanud, siis tuli harjutada aftersurfi rummi ja lõkketoiduga. Sõitsime põhi vettemineku kohast oma 50 m eemale ja panime oma laagri püsti.



Järgmisel hommikul ajasime end juba 9-st püsti, ilma oli küll jahe ja pilves, kuid tuul oli selleks ajaks korraliku hoo sisse saanud. Mingi hetk käis üks vend oma autosuvilast meie juures ja andis teada, et tuul on 12 m/s ja puhanguti kõvemgi. Iff pani peale oma 5,4- ja mina 6ruuduse. Olime esimesed merel. Tuul oli ikka korralik rebija, peale paarisadat meetrit sain aru, et mu puri on natuke liiga suur, kuid kuna minek oli nii hea siis ei läinud kohe kaldale ka vahetama. Selle sessiooniga sain kätte ka terve päeva, aga ka üldse oma uue rekordi. 42,2 km/h (22,7 sõlme)!!!! Kuigi eelmine rekord oli vaid kaks kilomeetrit tunnis võrra väiksem, oli see hoog juba täiseti uus tase. Ise küll kõrvalt ei näe, kuid sellisel lennul peaks vast vaid uim vees olema, laud ise on juba veest väljatõstetud. Lisaks saab sellise hoo pealt pauku panna päris korraliku õhulennu, sest kui puri ikka käest lendas, siis tõmbas trapets mind täiega katapuldi meetodil kaasa. Peaks ehk kiivri hankima selliste ilmade tarbeks? Kahjuks sain jälle hakkama aga sellega, et nende katapultide tulemusena lõhkusin oma laua nina JÄLLE ära, mida nüüd siis kodus parandama pean.



Siiski poel tunnipärast tulin kaldale ja vahetasin 6-se väiksema, 5ruutmeetrise vastu. Kuid see on ikka vana puri ja korralikult ma seda käim ei saanudki. Nii 11 paiku hakkas rahvast juurde tulema vaikselt, kui lõunaks oli lahel kokku oma 30 sõitjat juba korraga peal. Kuid kuna tuul oli siiski puhanguline ja väikeste tõusude ja mõõnadega, siis sain päeva jooksul kokku 4 korda purje vahetada kord sõitsin 6-se, kord 5-sega. Järgmiseks hooajaks pean endale varuma lisa mastijala ja kardaani, teine poomgi oleks tarvilik, siis saaks korraga kaks purje üles rügada ja vahetus käiks oluliselt kiiremini.

Kokkuvõtvalt oli väga hea nädalavahetus, sõita sai nii et päeva lõpuks oli autorooligi raske käes hoida. Otsustasime, et sügistuulte tõustes peaks veel millalgi sellist laagrit kordama, järgmine kord ehk juba uues rannas.

No comments:

Post a Comment