Monday, September 26, 2011

Uri: Berliini uisumaraton

Selle aasta Berliini uisumaraton oli minu jaoks juba kuues. Sel aastal on uisutamisega olnud päris hästi. Ilusad ilmad on lubanud rohkem trenni teha kui tavaliselt ning ka võistlustel on õnnestunud teha paremaid aegu kui varem. Pärnu maratonil tuli isiklik rekord 1:26:11 ja Tartu küllaltki raskel rajal 1:27:16.

See andis alust seada Berliini kiirel rajal eesmärgiks 1:24:24 ehk täpselt 30kmh. Ilm oli ilus, päikseline ja kuiv - ideaalne kiireks sõiduks.

Nagu ikka läks esimene kilomeeter rohkem sagimiseks ja koha leidmiseks kui kiireks sõiduks. Kui hoo üles sain olin enam-vähem ette seatud graafikus. 10 kilomeetri peal olin eesmärgist umbes 24 sekundit taga (kell näitas pidevalt natuke rohkem läbisõitu kui tegelikult oli, niiet tegin selles osas korrektuuri). Siis aga hakkas grupp, millega koos liikusin aeglasemaks jääma ja poolel maal olin juba 1:17 graafikust maas.

Jälgisin pidevalt kella pealt oma kiirust ja oli üsna selge, et sellise tempoga oma sihti ei saavuta. Ka enesetunne lubnuks kiiremat sõitu, kui see 29kmh. Samas ei läinud ka ühtki kiiremat gruppi mööda, kelle sappa võtta. Kõik möödujad olid üksikud sõitjad, kes liikusid märksa kiiremini kui minu grupp. Ei julgenud nendega esialgu kaasa minna. Vahetult enne poole maa märki siiski üritasin ja kolm kliomeetrit läbisin ühe kaasvõistleja tuules umbes 31.5kmh. See osutus aga liiga kiireks, mistõttu jäin taas gruppi tiksuma.

Grupis langes tempo aga vahepeal lausa 27-28kmh kanti. Tagantjärgi tarkusena oleks vist pidanud üritama kiiremate möödujatega kaasa minna. Kasvõi kilomeetriks, kuni mõni järgmine grupp käes. Aga selline sõit eeldaks muidugi rohkem lõigutrenni, et organism harjuks ka pingutuse ajal taastuma.

Nii läksid kilomeetrid poolelt maalt kuni 30km postini alla 28 kmh tempos. Siis hakkas ka grupp tasapisi liigutama ja viimased 12 km läbisin taas üle 30kmh kiirusega. Ja tunne oli selline, et oleks võinud niivisi terve distantsi kütta. Seega eesmärk jäi saavutamata osaliselt grupisõidu taktika tõttu, osaliselt ehk valede valikute ja nõrga lõigu-suutlikkuse tõttu.

Kokkuvõttes siis aeg 1:26:38, mis pole isegi hooaja tippmark. Ka selle aasta koht 741. on märksa kehvem kui senine parim 573., mille saavutasin Berliinis 2007. aasta vihmasajus.

No comments:

Post a Comment