Friday, September 16, 2011

Indrek: jooksmisest ja poolmaratonist

Olgu alustuseks ära öeldud, et augusti lõpus tegin investeeringu ja saan nüüd ka uhket datat pritsima hakata - olen Garmin Forerunner 310XT värske omanik!

Aga muidu oleks mõistlik alustada sealt, kus pooleli jäi. Ehk siis võtan kõigepealt kokku augusti jooksukilomeetrid. Nagu juba eelmises jooksuteemalises postituses ära mainisin, algas august kohe kõva trenniga pihta - 15 km enne hommikusööki. Kokku tuli augustis 13 jooksutrenni, mida oli vähem kui algselt plaanitud, lisaks üks rattatrenn. Kui juulis suutsin ma ilusti 4 korda nädalas treenida (tõsi, mitte alati joosta), siis edasi motivatsioon veidi langes ja enamasti tuli 3 korda nädalas, aga tubli tulemus seegi. Kilomeetreid kogunes augustis ca 118, kõige pikem läbitud distants oli 16 km mõnusat metsajooksu poolmüstilises Valgejõe kanjonis ja seda ümbritsevas männimetsas, lõpetuseks ka kiire suplus Valgejõe karastavates voogudes. Pikkuselt kolmandal kohal oleva Kekkose raja trenni mainis Nete juba ära, ka see oli äärmiselt mõnus. Enamasti jäid jooksud aga vahemikku 5-7,5 km, mõned neist kiiremad ja mõned veidi aeglasemad, sekka ka kõrgepulsilisi orienteerumise paugutamisi (tulemused muidugi sellevõrra nadimad - kui pea ei jaga, siis jalad korrutavad).

Kuskil augusti alguse poole käisime ka doonoritena verd loovutamas, millega koos läks pool treenitusest ka kaduma. Vähemalt esialgu tundus küll nii. Õnneks see ikka lõpuks taastus ja septembri alguses, enda sünnipäeval, õnnestus mul kaasa teha Valgehobusemäe Xdream, mille ülevaade on ka juba postitatud. Ilm oli suurepärane ja tunne oli ka suurepärane. Enne poolmaratoni läbimist oli aga vaja veel üks peaproov teha. Seega tegin teisipäeva hommikul, 6-ndal (maraton ise oli pühapäeval, 11-ndal), ühe tempotrenni. Alustuseks 10 minutit soojendust ja siis 10 km kütet otsa, jahutuseks veel veidi alla 10 minuti sörki. 10 km lõik oli keskmise tempoga 4:47 min/km, keskmise pulsiga 167 ja kestis see ~48 minutit. Peale seda teadsin, et poolmaraton alla kahe tunni läbida ei ole utoopiline eesmärk. Peamine kulg sellest jällegi väga kena ilmaga pühapäevasest spordisündmusest on taaskord juba kirjeldatud, kuid lisan siia enda detailid:

Distants: 21,1 km (ilmselt ökonoomsemate möödajooksude tulemusel oli minu distants kella järgi 21,25 , mitte 21,27, nagu Netel)
Aeg: 1:47:09
Koht: 337 (stardinumber 901)
Tempo: 5:03 min/km
Pulss: 168 (max 183)

Kui veidi rahulikum, aga siiski tõusvas tempos algus välja arvata, olid enamus lapid kuskil 5:00 min/km ümber, kiireim kilomeeter võttis 4:48 aega. Umbes 6 km enne lõppu tundsin ka, et jalad hakkavad kangemaks kiskuma ning lihtsalt igaks juhuks võtsin järgmises joogipunktis lonksu spordijooki ka. Enamuse sellest ajasin endale niisama peale, natuke läks vast õigesse kohta ka. Muidu tarbisin jooksu ajal pooltes punktides vett ja pooltest jooksin lihtsalt läbi. Siiski suutsin tempot hoida kuni hetkeni, kui lõpuni oli jäänud 3 km, kui tempo langes lausa 5:13-ni. Siis vist oli ka moment, kus Nete mõtles mulle järgi tulla. Õnneks leidsin endas jõudu ja tahet ja järgmise kilomeetri läbisin tempoga 4:49, mis oligi paremuselt teine lap. Viimane km möödus jällegi täpselt 5:00 peal ja lõpetasin ka kerge spurdiga. Olgem ausad, palju sinna enam panna ei olnud. Lõppkokkuvõttes jäin jooksuga väga rahule ja kõik kulges plaanipäraselt.

Nüüd oleks enne suusamaratoni vaja veel ühte eesmärki, mille nimel regulaarselt trenni teha. Ilmad kisuvad kahjuks juba viletsamaks ja hommikujooksud ei ole enam nii mõnusad, aga peaks ikka üritama vähegi normaalsemate ilmade korral hommikuti 5 km joosta. Üldiselt kolin aga trennid ära Tartu Ülikooli Spordiklubisse.

No comments:

Post a Comment