Thursday, July 22, 2010

Lauri: surfijutud


Kristjan Tutans


Vahepeal olen natuke surfi teinud. Kuigi mõni lugeja arvab, et tegemist on jahutava vesise hobiga, siis nüüd on merevesi nii soe, et jahutust sealt vaevalt leiab enam.
Puhkuse nädala seiklesin ringi kogu varustus auto kautusel sõiduvalmis. Alustuseks proovisime Kauriga Hiiumaal Ristnat. Mingi vana laine oli, aga tuul oli suht mõttetu, nii et mina sain vaid vee peal tiksuda, tema aga kaldal lohet lennutada.

Kolmapäevast pühapäevani oli surfilaager. Super surf, super laagerdajad ja super telgikaaslased! Esimesel päeval oli suht vaikne, see eest neljapäeval sai tunni-poolteist mõnusalt triibutada. Reedeks keris tuule päris korralikult üles. Mõlemal päeval valisin välja 6,6 m2 purje ja 112 L laua. Alustuseks tegime vast 3 tundi lusti, peale mida tuli teha puhkamiseks väike lõuna paus. Kartul kaste hinge alla lastud ja 15 minutit lõunauinakut tehtud tegime teise sessiooni otsa.

Üldiselt on Roosta merele avatud hea tuulega sõidukoht, ainuke jama on et kive leidub palju. Nii kraapisingi mõlemal päeval uimega kive. Mu neljapäevane sõit lopes aga suurema pauguga. Olin just ühest suurest rahnust möödunud kui kihutasin hooga millegi veealuse otsa. Kiirus oli piisavalt suur, nii et kui laud kivi taha takerdus, lendasin ma trapetsis olles katapulti. Kogu mu sõiduajaloo jooksul olen ikka korduval crashinud ja praeguseks on juba mingid kogemused üle pea lendamisl tekkinud, kuid siiski. See kord oli teisiti. Ei suutnud end purjest mööda juhtida, nii siis paningi käega läbi purje. Päris suure augu rebisin sisse. Hea muidugi, et kukkumisel mingit kivi alla ei jäänud, jäin ise vähemalt terveks. Laagris oli küll neid, kellel mokk või jalg kivide pärast lõhki oli. Kaldale jõudes tõmbasin kiirparanduseks halli teibi peale, aga tegelikult peak purje korralikku parandusse viima.

Sel tesipäeval käisin Püünsisi sõitmas. Ilmateade näitas, et puhub korralik 9 m/s tuul, nii et jätsin suure, parandatud purje koju, lootsine t saan lõpuks Dahabist toodud purje proovida. Kohapeale jõudes sain aga korraliku tünni, polnud seal midagi nii suurt tuult kui linnas tundus. Suurema osa rahvast tiksus niisama või siis sõideti väga suurte kamadega et käima saada. Panin ikka 6-se peale ja proovisin Vulcanit harjutada. Mõned korrad sain laua veest isegi lahti, aga siiski jäi tuul ja hoog väheseks. Kokku tulli sel õhtul vast 2tunnine sõit.

Eile tegin Trummis 45 minutit jooksu. Garmini aku oli tühi, nii et võtsin Suunto puliska, millega distantsi ei mõõtnud, aga keskmine pulss tuli 151 ja lagi oli 162. Otsa tegin veel natuke jõudu ja lõpetuseks 500 m ujumist.

No comments:

Post a Comment