Friday, October 12, 2012

Lauri: surfisügis


Oktoobrikuine ilm on juba omajagu jahedaks läinud, õnneks on viimase paari nädalajooksul olnud mõned päris head tuuled, nii et natuke jahedam merevesi kaldal ei hoia. Siiski olen suurema trikkide õppimise ära jätnud, et väga palju vees ei liguneks. Viimasel korral kaotasin ühel suurema hüppe ajal laua alt ning hilisem mitmeminutiline vees ulpimine oli  lõpuks päris ebamugav. Peale seda  ujumist  läksin rohkem kindlate väiksemate hüpete ja kindlamate maandumiste peale.

Möödunud nädalavahetusel oli päris vali tuul. Käisime neil  päevadel Laulasmaal ja Püünsis sõitmas. Laupäeval Laulasmaal jäi  mu sõit suhteliselt lühikeseseks. Rahvast oli palju ja kohati läks päris kitsaks, nii sõitsin ühe lohele peale ja ajasin lohede liinid omavahel sassi. Kõigepealt sai jälle vees liguneda ja  kontrollimatu lohepuntra otsas rippuda, mis oli kohati päris kõhe. Ei oleks tahtnud, et kaks lohet hoo alla võtavad ja meid kuhugi  pilliroogi  viskavad. Saime lõpuks kaldale ja seal oma tunnijagu nööripuntraid lahti arutada. Sain küll seeläbi ühe tuttava juurde, aga kahjuks oli see kõige magusama tuule ajal. Kui tagasi veele sain oli tuul juba nõrk ja pikka lustimist enam ei jagunud.

Pühapäeval oli tuul pisut marulisem ja väga puhanguline. Kohati oli tuul nii tugev, et sõitsin täiesti lahtise poomiga, ilma et loheks oleks vedanud ( üks kitezone’i  foorumi kasutaja kirjutas tabavalt -  fun factor on kadunud kui lohe on seniidis on ja enda tahtmata jesuswalki  teed). Teisel momendil oli jälle tuul nii väike, et ei tõstnud mind veeski välja.

Tormine tuul räsis ka teisi randasid Eestis, Hiiumaal oli üks sõitja lohisenud oma lohe järel nii õnnetult, et lõpetas oma sõidu haiglas. Sain ka ise üht võimalikku hättasattujat peale enda sõitu aidata. Surfari lohe oli sattunud tuule auku ja hakkas justkui alal kukkuma, mis peale tuli otsa tugev puhang, mis teda Püünsi rannas autoteele tahtis kiskuda. Haarasin tal seljatagant veel  vööst kinni ja istusime vees kahekesi ankruks nagu kaks bobisõitjat, kuni kolmas vend rannal ta lohe kinni püüdis ja ohutuks tegi. Mõni nädal tagasi oli just üks julge Läti surfar lasknud oma lohe ühe ranna äärse maja hoovi õunapuu otsa. Eks see Püünsi rand oma kitsa maaribaga ja sõiduteega kohe selle kõrval on üsna ohtlik, aga samas on see ka kõige lähim rand linnale.

Järgmise nädalaaja prognoos ei paista liiga optimistlik, aga loodetavasti saab veel sel aastal mõned sügisesed triibud teha.

No comments:

Post a Comment