Sunday, November 28, 2010

Lauri: lumel [14]

Suusahooaeg on alanud! Ei ole vist varem Novembris nii mõnusat suusasõitu veel saanud teha. Eelmisel aastal oli esimene sõit alles 26. detsembril, seega tänavu lausa kuu aega varem.

Sel nädalavahetusel tegin suusad lumiseks. Eile käisin Tartus Dendropargis. Võtsin kaasa mõlemad, nii vabastiili kui ka klassika suusad. Kuna rada polnud masinaga sisse sõidetud ja korralik klassika rada puudus, nii siis lasingi käiku uisusuusad. Esimesed paar minutit kulus sellele, et meelde tuletada kuidas suusaklambrid kinni käivad. Päris lootusetu tunne tekkis, proovisin nii jõu kui kavalusega, aga ei saanud kinni. Peale pikka vandumist tuli meelde, et uisusuuskadel tuleb kätega mingi lõks lahti teha ja alles siis jalg klambri vahele panna. Rajal olles oli alguses probleeme tasakaaluga, teise suurem jama olid valutavad jalad. Huvitav, et esimestel kordadel uisusuuskadel olles on jalalabad ja sääred päris valusad. Ehk on asi saabastes või ei kasuta ma muul ajal neid lihaseid nii intensiivselt, aga peale paari kilomeetrit oli sõit päris ebameeldiv. Kuna rada oli ka kohati päris mullane, siis piirdusin esimesel korral ühe 6 km pikkuse ringiga.




Täna käisime Kauri ja Krissuga Harku ringil. Tallinna lumeolud on võrreldes Lõunaga ikka hoopis teised. Kogu rada on korraliku lume all, nii et suusapõhjade pärast ei pidanud muret tundma. Tänane sõit oli säärtele juba oluliselt parem, kuigi saapas oli jalal ikka ebamugav ja valus. Ehk sai liiga paksud sokid jalga pandud, järgmine kord proovin teist varianti. Lisaks uisule tegin vahepeal ka ainult paaristõukes sõitu, jõusaal annab end vaikselt tunda – tõukes oli piisavalt jõudu ning kätes ja keres polnud küll mingit väsimust tunda. Igatahes sõit ja hilisem saun oli väga mõnus.

Pulss oli nii eile kui ka täna pisut kõrgem kui võiks, mõlemal päeval oli keskmine 157. Samas võtan neid kui sissejuhatust ja vaiksema pulsiga trennid algavad alates järgmisest korrast.

Registreerisin end just põhiüritusele ära. Maratonini on jäänud 84 päeva.

4 comments:

  1. Halloooo - aga kus jäi koondsumma? Palju kilomeetreid kokku siis suuska on juba tänaseks? Muidu ei saa ju võrdlusi pidada ja siis pole enam grupisport :)

    Me pole Uriga ikka veel suusale jõund, aga see nädal peab kindlasti, sest nad juba ähvardavad, et kes krt teab, mis järgmine nädal sest lumest saab.

    ReplyDelete
  2. Henno, sul jäävad jalad valusaks sääre pealt eest poolt? Mul kipub ka uisutehnikas sama probleem. Ma arvan, et üks põhjus võib olla liiga pehme side ja kombi-saabas. Jalg pole piisavalt suusa külge fikseeritud. Seetõttu pead jalga hoidma krambis peale tõuget kui suusk on maast lahti, muidu vajuks suusa tagumine ots vastu maad.
    See on vähemalt seletus milleni ise olen jõudnud.

    ReplyDelete
  3. Sääre pealt on valusad jah. Samas on mul ainult uisusaapad, seega see variant peaks ära langema. Vaatame, võibolla treenides kaob ära.

    ReplyDelete
  4. Treenides kaob see sümptom ära - tasakaalulihased pole lihtsalt asjaga harjunud. Ennast kimbutas see häda ikka päris pikalt eelmine aasta ja kahtlustasin kah esimese asjana varustust, aga vanad hundid tegid selgeks, et üldfüüsilise ettevalmistuse nüansid jätsid soovida. Nii oligi.

    Hääd lipet!

    ReplyDelete